Se alla nyhetsbrev

Nyhetsbrev: Se nya filmen "Det går att förändra" och läs intervju med vår nya medarbetare #32/2017

Utbildning om intersektionalitet 

– Vi hade hört från andra att ni var kunniga samt att några i vår arbetsgrupp hade deltagit i en workshop ni höll i och var nöjda med upplägget och utfallet, säger Žana Dončić, projektsamordnare vid RFSL Rådgivningen, om varför de valde att anlita Amphi som processledare i sin utbildningssatsning. 

RFSL Rådgivningen Skåne och fritidsverksamheten HaBiTat Q i Malmö ville ha fördjupade kunskaper om intersektionella perspektiv på våld i nära relation. Utbildningen bestod av en heldag samt två halvdagar, och tog upp olika vetenskapliga perspektiv på våld i nära relation samt hur dessa kan skapa hinder för att stöd ska vara tillgänglig för alla.

– Vi är väldigt nöjda med att hela arbetsgruppen fick processa frågor kring våld i nära relationer samt intersektionalitet. Vår verklighet är annars att vi arbetar med olika projekt där vi i olika stor utsträckning kommer i kontakt med frågan om våld i nära relationer. Våra olika perspektiv fördjupade kunskapen kring temana men även de enskilda projekten.

Vid andra och sista tillfället arbetade deltagarna med hur normkritiska perspektiv och att fråga om våld kunde implementeras ytterligare i verksamheterna. 

– Vi har blivit inspirerade till att arbeta vidare med frågorna och implementera den nyvunna kunskapen i våra projekt. Generellt sett har vi en hög kunskap kring våld i nära relationer samt intersektionalitet. Det utbildningsledarna gjorde var att lyfta diskussionerna ytterligare snäpp med stor kunskap och humor. 

För att få veta mer om våra utbildningar om intersektionalitet och våld i nära relation, maila eller ring Lisa Malmberg lisa.malmberg@amphi.se, 0736-483108. För att läsa mer om RFSL Rådgivningen Skåne klicka här och läs mer om fritidsverksamheten HaBiTat Q genom att klicka här.

Ny film: Det går att förändra

– "Den här klättraren, hon är kvinna och hon är stark". Man lägger alltid till sådana avslut. När det är män i min sport, så är det redan underförstått att man är stark som klättrare. Och jag kan uppleva att vi behöver bevisa oss mycket mer, för att få respekt som klättrare, berättar Maria Granberg, alpinist

Citatet ovan kommer ifrån den korta dokumentärfilmen "Det går att förändra". Syftet med filmen är att väcka frågan om jämställdhet i idrotten. I filmen får vi höra flera idrottsutövares erfarenheter av att begränsas av normer och strukturer för kön och var de hittar styrka att utöva sin idrott. 

Filmen är producerad av Amphi Produktion på uppdrag av Girls in Sport. Girls in Sport arbetar med praktiska verktyg och metoder för att öppna upp för en idrottskultur som är skapad av, med och för flickor och kvinnor.

Se filmen genom att klicka här. 

Ny medarbetare

Välkommen Denise Johnson som började som utbildare på Amphi i februari! 

Vad är din bakgrund? 

Rent utbildningsmässigt har jag en kandidat i ”Development Studies" med inriktningen sociologi, samt en master i ”Management Studies". I min master fokuserade jag mycket på ”diversity management”, dvs organisationsperspektiv på det som i folkmun kallas ”mångfald” (ifrån ett kritiskt perspektiv, kan tilläggas).

Under studietiden i Lund startade jag upp ett likabehandlingsutskott, genom vilket jag arrangerade många olika event med teman som knyter an till likabehandling på ett eller annat sätt. Sedan dess har jag alltid varit engagerad i projekt eller sammanhang där jämlikhet och anti-diskriminering varit fokus på olika sätt. Jag har även varit utbildare för jämlikhetsstiftelsen Make Equal sedan en tid tillbaks, där jag utbildat många olika organisationer och föreningar i hur en kan jobba med jämlikhet i praktiken.

Nu senast innan jag kom till Amphi var jag samordnare på organisationen Agenda: Jämlikhet, vars syfte är att göra det mer lättillgängligt att utbilda, engagera eller aktivera sig på annat sätt för en mer jämlik värld. 

Vad ser du fram emot i arbetet på Amphi?

Jag ser jättemycket fram emot att få samarbeta med alla fantastiska kollegor, bolla med dem och lära mig av deras perspektiv och erfarenheter. Att få sitta och klura kring upplägg på utbildningar och andra processer som har specifikt med mina hjärtefrågor att göra, dvs antirasism och vithetsnormer, är jag också väldigt peppad på!

Prenumerera + Arkiv

Vill du ha framtida nyhetsbrev skickade till dig? Vill du se gamla nyhetsbrev? Känner du någon som du vill tipsa om det här? Se alla brev (det här med) och skriv upp dig här
http://amphi.se/nyhetsbrev