Se alla nyhetsbrev

Nyhetsbrev Februari #15/2014

Filminspelningen är klar!

Filminspelningen för projektet Fotboll för Alla är avklarad. I två intensiva veckor har vi, tillsammans med AIK och massor duktiga skådespelare, spelat in material för 5 filmer. De beräknas vara helt färdiga under hösten 2014.
 
Vill du veta mer om Fotboll för Alla? Läs här.

Hallå där... Tina Rappner Fusté, produktionsledare för filminspelningen av Fotboll för Alla

Vad gör du som produktionsledare?
 
Min roll är att samordna och leda produktionen. Pussla ihop allt med inspelningar, lägga schema, anställa personal – se till att inspelningen går framåt. Allt ifrån att rekrytera till att stämma av ekonomi. Ibland är jag på plats men det ingår inte i min yrkesroll om det inte krävs.
 
Vad har gått bäst? 
 
Castingen har gått väldigt bra, vi fick tag på så många bra ungdomar. Det är svårt för dels ska de kunna spela fotboll, dels ska de kunna agera. De måste vara både fotbolls- och skådespelarkunniga. Utifrån de parametrarna så fick vi tag på jättefina barn och ungdomar, så det var väldigt roligt.
 
Vad har varit svårast? 
 
I just den här processen har det varit svårast att få till inspelningsplatser för att vi varit beroende av andra. AIK:s fotbollsplan, inomhushall… Det har varit så stora ställen. Det har löst sig men det har varit besvärligt. Man kan inte börja göra en inspelningsplan förrän man har bestämt platser att gå efter.
 
Vad händer nu?
 
Nu är det efterarbete och avrustning. Jag har hand om handkassor, skriver arbetsgivarintyg, lämnar över all dokumentering som ska vidare och  skickar skriptarapporter till efterbearbetning och klippning.
 
Hur tror du filmerna kommer bli?
 
Jag tror de kommer bli jättebra, utifrån det lilla material jag har sett. Både snygga bilder och bra skådespeleri. Jag ser framemot att se filmen som heter ”Omklädningsrummet” för de grabbarna var så roliga. Alla filmer har olika teman, just den handlar om homofobi.

Vi gör film med Crossing Boarders

Crossing Boarders och Amphi Produktion har tillsammans startat ett nytt projekt för att göra animerad film av metodmaterialet ”Jämställdhetseffekten”. Jämställdhetseffekten handlar om att ge verksamheter konkreta tips och verktyg för att arbeta mer jämställt och inkluderande.

Crossing Boarders startades 2010 och sedan dess har de utbildat cirka 4000 människor och 1500 verksamheter, framförallt inom fritidssektorn. Genom att producera dessa filmer hoppas vi att deras budskap kan nå ut till ännu fler sektorer och människor – jämställdhetseffekten går nämligen att använda i alla typer av verksamheter!
 
Just nu har vi fullt upp med att skriva manus och hitta en passande animatör.
 
Vill du veta mer om Jämställdhetseffekten? Läs mer på: http://www.jhe.nu/

Machofabriken får pris

“Projektet Machofabriken och deras pedagogiska modell bidrar genuint till det förändringsarbete, av värderingar och normer kring genus och manlighet, som måste till för att minska våld och maktutövande på sikt.”
 
Så löd en del av den motivering som presenterades när Machofabriken, som producerats av Amphi, fick Arvsfondens pris för Årets Guldkorn i kategorin ”ungdom”. Den 19:e november 2013 fick vi vara med och ta emot priset, tillsammans med Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige och Män för Jämställdhet.
 
Förutom äran får Machofabriken också 50 000 kr, som ska användas för att sprida materialet till ännu fler.
 
Hör Jonas Lemon, samordnare för Machofabriken, berätta om projektet och utmärkelsen i P4 Stockholm här.
 
Arvsfonden har också gjort en kort film om Machofabriken här.
 
Vill du veta ännu mer? Gå in på: http://www.machofabriken.se

Barn i fokus på Internationella Brottsofferdagen

Den 21 februari anordnade Brottsoffermyndigheten en temadag för att uppmärksamma och sprida kunskap om barn som brottsoffer. På plats fanns representanter från olika organisationer och verksamheter med anknytning till temat och föredragen berörde tunga ämnen som sexuella övergrepp, trauman, barns upplevelser av våld i hemmet och vilka konsekvenser det får för dem i vuxen ålder.
 
Lisa Malmberg från Amphi var på plats under dagen och tog del av den senaste forskningen kring barns utsatthet.
 
- Det är ju tunga frågor på ett sätt men det som känns hoppfullt är att det var många där och om fokus är på att fler förstår att man måste uppmärksamma barn som bevittnar våld och på att se, fråga och agera så finns det också hopp om att vi ska kunna se de här barnen och ge dem rätt stöd, säger Lisa Malmberg.
 
Finns det något du kan ta med dig i ditt arbete på Amphi?
 
- Det blev tydligt att det är så viktigt att förstå att bevittnandet av våld i hemmet kan ta många olika uttryck. Det är farligt om vi börjar behandla symptomen med att till exempel sätta olika diagnoser på barn, istället för att se att det handlar om bakomliggande orsaker som bevittnandet av våld. Sen tycker jag också påminnelsen om att lyssna på barn som blivit utsatta för att se vad de behöver. Barn har faktiskt ändå ofta koll på vad de vill och vad de behöver, om man bara frågar dem.  

Läs mer om Internationella Brottsofferdagen här.

Amphi tipsar om...

- Kursen "Unga, maskulinitet och våld", som ges i Göteborg, Stockholmoch Helsingborg. Amphi är med och anordnar och processleder, tillsammans med Ungdomsstyrelsen, Linköpings Universitet och Män för Jämställdhet. Sista ansökningsdag är 10:e mars. Sök här!

- Att lyssna på Studio Ett, från den 13:e februari. Inslaget handlar om normer som begränsar pojkar i skolan. Rektorn på Frejaskolan i Gnesta blir intervjuad och berättar om hur de använder sig av Machofabriken i sitt arbete. Lyssna här.

Prenumerera + Arkiv

Vill du ha framtida nyhetsbrev skickade till dig? Vill du se gamla nyhetsbrev? Känner du någon som du vill tipsa om det här? Se alla brev (det här med) och skriv upp dig här
http://amphi.se/nyhetsbrev