Se alla nyhetsbrev

Nyhetsbrev Maj #17/2014

Dockverkstad på kontoret inför Crossing Boarders-filmer

Just nu jobbar vi intensivt med filmerna som vi producerar åt Crossing Boarders. Det blir ett gäng animerade filmer som ska fungera som ett komplement till Crossing Boarders metodmaterial Jämställdhetseffekten.
 
Två animatörer – Anna Mantzaris och Eirik Grønmo Bjørnsen - har flyttat in på kontoret och tillsammans med praktikanten Alva Lindenbaum är de i full gång med att bygga dockor och miljöer. I juni så börjar animeringen, och eftersom filmerna bygger på stop motion-teknik så tar det sin tid.  Animationen håller på augusti ut och avslutas med klippning och färgkorrigering.

Filmerna är klara i september. Då kommer de spridas via nätet framförallt samt i Crossing Boarders utbildningar.

Håll koll på vår Facebook-sida, vi kommer annonsera så fort det finns något nytt att visa!

Intervju med animatören Anna Mantzaris

Hur tillverkar ni dockorna? 

Vi använder massa olika material! Vi har använt lite tekniker som vi kunde sedan innan, kombinerat med att vi uppfunnit lite nya. Så vi kan göra det som vi tycker passar bäst till projektets behov. Som skelett har vi aluminiumståltråd och k&s-rör av mässing. Kropparna och huvudena är av styrofoam, en typ av frigolit som vi lackat för att få en hårdare yta, och sen sandpapprat så att de ska bli jämna. Det är viktigt att dockorna inte blir för tunga så därför valde vi styrofoam. Dessutom går det ganska fort och lätt att forma. Armarna är stöpta i silikon, benen är av kroppstråd, och fötterna är av milliput. Alla fötter har också en liten mutter i sig, så att vi kan skruva fast dockorna i animationsbordet när vi animerar. Det är viktigt att allt kan fästas ordentligt så att inget råkar flytta på sig mellan bilderna.

Hur har ni bestämt dockornas utseenden?

Eftersom det är väldigt många karaktärer som ska tillverkas på kort tid så tyckte vi att det var fint att alla har samma grundform, och att vi sen definierar dem genom olika färger, frisyrer osv. Då blir det en fin helhet när man ser på alla karaktärer tillsammans, men alla blir ändå små individer.
Vi gillar karaktärer som är lite kompakta och ser lite naiva ut, då är det lätt att sympatisera med dem. Den enklare stilen gör det också mer effektivt att tillverka många karaktärer men samtidigt behålla en hög visuell nivå. Det minimalistiska uttrycket hjälper också till att sätta fokus på filmens innehåll och budskap.

Hur många har ni tillverkat?

Vi har tillverkat 23 karaktärer plus 3 extra huvuden. Sen kommer vi byta ut o mixa lite huvuden och kroppar för att få fram ännu fler karaktärer. 

Vad är det bästa med att göra stop motion-film?

Det bästa är när man har jobbat så hårt och sen till slut animerar och karaktärerna blir levande på dataskärmen! Att man liksom ger liv till något livlöst. Det är en häftig känsla och alltid lika kul. Så mycket förberedelser och planering, och så rör man lite på dockan och tar bilder, och så vips är det en liten person som rör sig och uttrycker känslor. Det är det närmaste man kan komma magi, tycker vi.

Vad är det svåraste?

De flesta projekten är ofta väldigt olika, så planeringen kan vara lite svårt ibland. Att begränsa sig när man vill så mycket. Att välja vilka material och tekniker som passar bästa till de individuella projekten kräver också en del eftertanke. Ibland dyker det upp oförutsedda problem som tar massa tid, det kan vara frustrerande. 
 
Vad ska du och Eirik göra när Crossing Boarders-filmerna är färdiga?

Vi ska försöka färdigställa manus till en ny animerad kortfilm och förhoppningsvis sätta igång med den om inte alltför lång tid. Vi har redan gjort en film tidigare som det har gått väldigt bra för, vilket är jättekul och motiverande, så vi kan ju inte sluta att göra egna filmer nu. Men så är vi alltid öppna för andra kreativa uppdrag eller samarbeten också!
 
Anna och Eirik har tidigare gjort en film som heter But milk is important. Den har vunnit 17 priser! Klicka här för att se trailern. 

Intervju med manusförfattaren Karin Aspenström

Nu skriver du manus till Crossing Boarders-filmerna, men du har ju jobbat som manusförfattare åt Amphi även tidigare. Vilka projekt har du varit delaktig i?

Jag började jobba med Amphi 2010 då jag skrev manus till novellfilmen "Blott du mig älskar" som handlar om våld i samkönade relationer. Ylva Gustavsson var regissör och det var verkligen ett jättebra samarbete. Sen har det blivit manus till en rad andra projekt, till exempel "Det finns stunder" som är ett utbildningsmaterial om kvinnor med funktionsnedsättning utsatta för våld, animerade kortfilmerna "Tänk tvärtom" och lite andra saker under som är under produktion.

Vad gör du när du inte jobbar med Amphi?

Jag jobbar frilans med olika tv-projekt, bland annat ungdomsserien "(Re)volt" som gick på SVT-play i höstas som jag skrivit tillsammans med Johanna Olsson. Jag har även skrivit en roman ("Brännmärkt") som handlar om infiltratören Peter Rätz. 

Hur har det varit att skriva manus till Crossing Borders-filmerna?

Det har varit jättesvårt och jätteroligt på samma gång. Otroligt inspirerande att träffa Crossing Boarders och sätta sig in i deras material. Jag har fått tänka till både en och två och tio gånger men lärt mig mycket under processen. Intressant också att skriva karaktärer åt lerfigurer och få en inblick i hur animatörerna Anna och Eirik jobbar. 

Vad har varit roligast?

Det måste nog vara samarbetet med Amphi och alla inblandade. Har som vanligt haft många kreativa möten med mycket garv. 

Vad har varit svårast?

Att på extremt kort speltid och utan dialog få fram de normkritiska poängerna i varje film. Helt sjukt svårt, men i efterhand känner jag att vi landade i något riktigt bra.

Vad ska du göra härnäst?

Jag skriver på nya projekt! Och i sommar kommer min andra roman ut som heter "Rättslös" och är en fristående fortsättning på den första.

Fotboll för alla - snart färdigt!

Just nu håller fotbollsfilmerna på att finklippas. Samtidigt jobbat Lisa Malmberg och Lotta Björkman på Amphi med att slipa på de sista detaljerna i metodmaterialet och sedan skickas det till tryckeriet i slutet av juni.
 
Fotboll för alla består av fem korta filmer och ett metodmaterial som riktar sig till till fotbollstränare. Alltihop lanseras under hösten, men de som inte kan vänta till dess får se till att närvara under Almedalsveckan. Där kommer nämligen filmerna visas i sin befintliga form och vi kommer finnas på plats för att berätta mer om projektet. 
 
Håll utkik på vår Facebook för mer information!

Vill du läsa mer om Fotboll för alla? Klicka här.

Amphi utbildar Försäkringskassans handläggare

I senaste nyhetsbrevet berättade vi om att vi börjat arbeta med Försäkringskassan. Under de senaste två månaderna har Lisa Malmberg och Emma Lundqvist på Amphi påbörjat utvecklingen av en utbildning om våld i nära relationer, som ska ges för Försäkringskassans handläggare. I juni är det dags att testa den i praktiken.
 
Försäkringskassans arbete med jämställdhet och våldsutsatthet som anledning till sjukskrivning, som Amphi nu är rejält inblandad i, har uppmärksammats både på DN och P1-morgon nyligen.
 
Läs DN-artikeln här.
 
Lyssna på P1-morgon här

Ny medarbetare!

Annabel Merkel heter jag och sedan några veckor tillbaka arbetar jag som kommunikatör på Amphi. Jag har en kandidatexamen i mänskliga rättigheter och alldeles snart tar jag examen från journalistlinjen på Skurups Folkhögskola. 

Under våren hade jag sju veckors praktik på Amphi och nu känns det såklart jätteroligt att få fortsätta vara en del av en så spännande verksamhet. Att ni inte ser mig på kontoret beror på att jag för tillfället är bosatt i Malmö och arbetar därifrån.

Jag ansvarar bland annat för Amphis nyhetsbrev och tar gärna emot tips eller synpunkter på innehållet.

Kontakta mig på annabel.merkel@amphi.se.

Amphi tipsar...

  • ...om att spendera 12-15/6 i Malmö! För den som missat så arrangeras både Nordiskt Forum och Feministisk Festival och det kommer bli dagar fullspäckade med föreläsningar, workshops och feministiska fester. Se schemat för Nordiskt Forum här och schemat för Feministisk Festival här. Vi kommer vara där som besökare, hoppas vi ses!

Prenumerera + Arkiv

Vill du ha framtida nyhetsbrev skickade till dig? Vill du se gamla nyhetsbrev? Känner du någon som du vill tipsa om det här? Se alla brev (det här med) och skriv upp dig här
http://amphi.se/nyhetsbrev