Se alla nyhetsbrev

Nyhetsbrev September #20/2014

Fotboll för alla

Fotboll för alla, AIK Fotbolls tvååriga arvsfondsprojekt där Amphi har produktionsuppdraget, ska äntligen lanseras! Amphi har i samarbete med AIK tagit fram fem kortfilmer och tillhörande utbildningsmaterial, som på olika sätt visar på hur normer och mönster inom fotbollsvärlden kan vara exkluderande, kränkande och på ett negativt sätt påverka våra val och möjligheter att utvecklas. Men Fotboll för alla syftar också till ge tränare bra verktyg för att bidra till att skapa en trygg och välkomnande miljö för alla i laget. 

 

AIK kommer att anordna en stor releasefest den 21 november och inför releasen kommer Amphi att släppa en av fem kortfilmer i veckan. Vi vill uppmärksamma varje enskilt tema och hoppas kunna uppmuntra till diskussion om hur fotbollen kan bli mer inkluderande för alla. Följ lanseringen på Facebook! Där kommer vi släppa filmerna och länka till relevanta artiklar och inlägg på ämnet. På Fotboll för allas egen hemsida, som lanseras i samband med releasen, uppmuntras dessutom tittare själva bidra med sina egna erfarenheter och känslor för temat på alla filmerna.

Jämställdhetseffekten

Den 10 oktober lanserades de åtta fantastiska animerade kortfilmer som vi producerat för Crossing Boarders. Filmerna baseras på Crossing Boarders metod Jämställdhetseffekten, som syftar till att hjälpa verksamheter och arbetsplatser att inte bara förstå värdet av jämställdhet utan också ta fasta på konkreta sätt och verktyg för hur vi kan åstadkomma en jämlik och inkluderande verksamhet.

 

Det har varit ett strålande samarbete med talangfulla Anna Matzaris och Eirik Grønmo, som både  skapat de fina dockorna för hand och dessutom animerat filmerna. Under lanseringskvällen visades några av dockorna upp och folk på plats fick tillfälle att höra mer om hur Anna och Eirik har gått till väga då de gjort stop-motion-filmerna. På lanseringen hade vi också en panel som diskuterade jämställdhet och inkludering utifrån temat på filmerna. En väldigt lyckad kväll och en lyckad release helt enkelt! 

Alla filmerna finns nu både på Crossing Boarders filmsida och deras youtubekanal. Helt gratis att se och dela hur många gånger man vill!

 

http://crossingboarders.se/filmer/

https://www.youtube.com/playlist?list=UUhoqEjbmk2XqfMRRZD59o_g

Amphi utbildar Försäkringskassans handläggare

 

Försäkringskassan är en av de 18 myndigheter som fått i uppdrag att genomföra ett  jämställdhetsintegreringsprojekt under 2014 och Amphi är med som externa konsulter i fem av delprojekten inom projektet. Lisa Malmberg är projektledare från Amphis sida, hon deltar i alla delprojekt som vi gör, leder arbetet och är kontaktperson till Försäkringskassan. Hon menar att det är ett väldigt viktigt projekt som Amphi är en del av. 

 

- Försäkringskassan är en myndighet som berör många människor och det finns en del studier och erfarenheter av att de på olika sätt har en ojämställd handläggning. Om vi kan vara med och bidra till att förändra det är det förstås fantastiskt.

 

Lisa tycker att det hittills varit väldigt givande att arbeta med projekten och hon är hoppfull om att vi kommer kunna se goda resultat av dem i framtiden. 

 

- Vi gjorde en pilot på en handläggargrupp i Karlstad där vi utbildade dem i hur mäns våld mot kvinnor kan förebyggas och hur de kan ställa frågor till sina kunder vid misstankar om våldsutsatthet. Nu efteråt har de kunnat ge stöd till flera våldsutsatta som de tidigare inte uppmärksammat. Det bådar gott för vilken inverkan det stora projektet kan ha på hela Försäkringskassan. Dessutom går en del av jämställdhetsintegreringen ut på att leda och styra jämställt, vilket betyder att Försäkringskassans chefer kommer att vara förpliktigade att följa och använda de metoder som vi lär ut. Jag brukar vara skeptisk till myndigheters jämställdhetsprojekt, som tenderar att stanna vid formuleringar på papperet, men här kan vi ändå se en verklig satsning som sker på många plan.

Ny medarbetare på Amphi

Aida Paridad är Amphis nya kommunikatör! Hon jobbar halvtid hos oss framöver och kommer att hantera olika delar av vårt kommunikativa arbete gentemot våra befintliga och potentiella kunder. 

 

Utanför sin tjänst på Amphi gör Aida också en hel del andra saker. Hon är frilansjournalist och producent på det nystartade produktionsbolaget Fembot. Hon har tidigare haft redaktörstjänster på TV4 och Aftonbladet TV och varit politisk reporter för Feministiskt perspektiv, hon skriver också regelbundet krönikor för Dagens ETC. Aida har en akademisk bakgrund som kriminolog och en yrkeshögskoleutbildning inom TV-produktion. Hennes engagemang för samhälleliga frågor inom framförallt antirasism och feminism ledde till att hon grundade Fembot. 

 

Vad ser du fram emot med din tjänst som kommunikatör? 

 

Jag har alltid jobbat mycket med kommunikation på olika tjänster och i olika former, men aldrig som just kommunikatör, vilket i sig är väldigt roligt och spännande. Men framförallt är det att jobba med och för Apmhi som jag ser fram emot. Jag tycker att Amphi som ett normkritiskt produktionsbolag fyller en viktig roll i vårt samhälle, inte minst som utbildare av personer som i sin tur har en stor påverkan på många andra människor. Amphi har också en väldigt inspirerande kreativitet och ett producentskap som jag är stolt över att få samarbeta med. 

Amphi tipsar

  • ...om workshop med improvisationsteater! När en jobbar med utbildning, utveckling och förändring kan det ibland vara skönt med lite egen input som inte syftar till annat än att själv få just input och vara kreativ. Amphi har tidigare gjort liknande workshops där vi prövat på bland annat dansterapi och forumteater. Nu senast testade vi impro-teater. I workshopen fick vi göra övningar som syftar till kreativitet, spontanitet, gemensamt skapande och improviserat berättande där det inte handlar om att vara rolig eller duktig utan snarare se vad som uppstår och vart vi hamnar när vi släpper taget och inte vet vart vi är på väg. Workshopen leddes av Sofia Czinkoczky, en rutinerad improvisatör och pedagog. Sofia har arbetat med improvisation länge och är väldigt bra på att skapa ett tryggt och lustfyllt klimat i en grupp. Vi rekommenderar det starkt! Inga förkunskaper krävs för att delta i workshopen, ni kan nå Sofia här: http://www.aktor-edutainment.se/sv.html.

Prenumerera + Arkiv

Vill du ha framtida nyhetsbrev skickade till dig? Vill du se gamla nyhetsbrev? Känner du någon som du vill tipsa om det här? Se alla brev (det här med) och skriv upp dig här
http://amphi.se/nyhetsbrev