Se alla nyhetsbrev

Nyhetsbrev: Varför är normkritik en grund för skolans uppdrag? #35/2017

Våld i hbtq-personers nära relationer – öppen utbildning i Skåne 

Amphi processleder och utbildar när RFSL Rådgivningen Skåne anordnar tre konferenser på temat intersektionella perspektiv på våld i hbtq-personers nära relationer. Syftet är att öka kunskapen om våldets uttryck för att förbättra bemötandet av våldsutsatta hbtq-personer.

För vem? 
Utbildningarna vänder sig till dig som möter våldsutsatta hbtq-personer, arbetar med våld i nära relation och vill utveckla ditt arbete utifrån ett normkritiskt perspektiv.

Kostnadsfri utbildning
Konferensen är kostnadsfri. Fika och lunch ingår. Det finns ett begränsat antal platser och anmälan är bindande. Utebliven avanmälan debiteras med 500 kronor.

Vill du anmäla dig? 
Samtliga konferenser börjar kl 09 och avslutas kl 16. Den första konferensen är i Helsingborg den 16 oktober. Anmäl dig till konferensen i Helsingborg här. Den andra konferensen är i Kristianstad  den 17 oktober
Anmäl dig till konferensen i Kristianstad här. 
Den sista konferensen är i Ystad den 18 oktober 2017 Anmäl dig till konferensen i Ystad här. 

Obs! Sista anmälningsdag är 2 oktober. 

Har du frågor? 
Kontakta Žana Dončić på RFSL Rådgivningen Skåne på: zana.doncic@rfsl.se 0761-86 91 62

Normkritik är en grund för skolans uppdrag 

Hur kan skolpersonal arbeta med värdegrund och främjande likabehandling i vardagen? Varför är normkritisk pedagogik ett verktyg? 

– Jämlikhets- och jämställdhetsuppdraget i skollag och läroplan är tydligt, men utan ett normkritiskt perspektiv är det svårt att uppfylla skolans uppdrag, säger Helen Nilsson, fd lärare i Kalmar och numera sakkunnig i jämställdhet. 


Utbildningen gav teoretisk grund och praktisk handledning 
Amphi har utbildat två lärarlag på Stagneliusskolan i Kalmar i normkritik. Utbildningen var uppdelad på fem tillfällen, där vi gav lärarna både teoretisk grund och handledning i det praktiska arbetet. 

Helen Nilsson, som under utbildningen var ledande i värdegrundsarbetet på skolan, beskriver Amphis insats: 

– Amphi slänger inte bara in en föreläsning utan att varken förarbeta eller efterarbeta med verksamheten, utan är oerhört stöttande genom utbildningen. Det blir behovsanpassat, rätt nivå och ”lagom” utmanande.

Vill du veta mer? 
Behöver ni idéer för hur ni kan arbeta med främjande likabehandling i vardagen? Kontakta Lisa Malmberg på lisa.malmberg@amphi.se eller 073-6483108 för att få veta hur vi kan utforma en utbildning för er.

Nytt projekt om våld mot personer med beroendeproblematik 

Nu drar vi äntligen igång ett treårigt projekt som ska resultera i ett utbildningsmaterial om våld mot personer med beroendeproblematik.

Arbete med referensgrupper 
– Det ska bli roligt att arbeta ihop. Det blev tydligt idag att arbetet med referensgrupper kommer bli viktigt, då målgruppens röst ska stå i fokus, säger Shora Zamani (till höger i bild), projektledare från Linköpings Stadsmission, efter en första planeringsdag på Amphi. 

7,9 miljoner från Arvsfonden
I april tilldelades projektet drygt 7,9 miljoner av Arvsfonden. Utbildningsmaterialet kommer att spridas till yrkesverksamma som möter målgruppen och därmed kan skapa förändring till det bättre. Planerad lansering av materialet är 2020.

Tips till skolpersonal! 

Under våren författade vi på Amphi en artikel för Skolverket om antirasistiskt arbete i skolan. Nu finns artikeln tillgänglig på Skolverkets hemsida. 

Del av webbverktyg 
Skolverket har tagit fram ett webbverktyg där skolpersonal kan undersöka och åtgärda risker för diskriminering i skolan. Artikeln som Amphi skrivit är en del av verktygets teoretiska del.

Ladda ner artikeln 
Artikeln heter "Normkritisk pedagogik – ett sätt att motverka strukturell rasism i skolan". Ladda ner artikeln om anti-rasistiskt arbete i skolan genom att klicka här. 

Prenumerera + Arkiv

Vill du ha framtida nyhetsbrev skickade till dig? Vill du se gamla nyhetsbrev? Känner du någon som du vill tipsa om det här? Se alla brev (det här med) och skriv upp dig här
http://amphi.se/nyhetsbrev