mars 29, 2019
Emma Janke: ”Ljudmediet skapar intimitet”
Ett verktyg som Amphi har börjat utforska närmare är ljuddraman som metod för att skapa upplevelser. Vi pratade med Emma Janke, radioproducent på LjudBang, om hennes tankar om ljud.
Hur kommer det sig att du valde att jobba med ljud?
– Ljudmediet skapar intimitet på ett sätt som varken text, bild eller film gör. I djupintervjuer kommer jag nära människor utan att klampa över någons integritet. I den fiktiva ljudberättelsen och i dokumentären blir historien en följeslagare för lyssnaren som sitter på tunnelbanan, springer i skogen eller diskar och får bilder av platser, färger och detaljer inuti huvudet.
Film är ett vanligt och etablerat berättarknep. Vilka fördelar ser du med att arbeta med ljud?
– Idag kan användaren lyssna när och var som helst. Eftersom ljudboken slagit igenom så stort har den också banat för annan kvalitativ ljudproduktion: viktiga samtal, radiodokumentärer och fiktiva berättelser.
På Amphi jobbar vi med upplevelsebaserat lärande, är det något särskilt som du tror att ljudmediet kan tillföra i en lärprocess?
– Jag tror att ljud i kombination med gps-teknik, så kallade ”soundwalks”, är på gång att bli stort. Att lyssna på ljud och få berättelser och fakta i öronen samtidigt som en rör sig på en plats och att på så sätt lära sig om platsen, till exempel höra vad som hände där för länge sen eller vad som skulle kunna hända i framtiden.