september 30, 2020

Lina Forsgren: ”Experimentera och utmana i jobbet”

Amphi älskar form och jobbar aktivt med form och färg som verktyg för att skapa upplevelser i våra projekt och uppdrag. Under åren har vi haft nöjet att jobba med olika grafiska formgivare, interna och externa. Vi ställde några frågor till formgivare Lina Forsgren som vi nu samarbetar med i flera projekt under vintern.

Vad är det som gör grafisk design så kul att jobba med?
– Bild är det roligaste jag vet så därför är det ju kul att få jobba med! Det har alltid varit mitt huvudsakliga uttrycksmedel. Det som gör det extra kul är den typ av grafisk form jag är lyckosam att få utöva och de uppdragsgivare jag får jobba med. Att få tillåtelse att experimentera och utmana i jobbet, och förpacka och kommunicera ett viktigt innehåll med hjälp av formen.

Design betraktas ibland som ”neutralt”, grundat i klassiska regler om bildkomposition och typografi. Men grafisk form kan också vara en möjlighet att utmana konstruktioner. Hur syns det här i ditt arbete?
– Att utmana konstruktioner är utgångspunkten i allt jag jobbar med. Jag experimenterar mycket med typografi och former, jobba med grafisk form på ett mer illustrativt och berättande sätt än vad de klassiska reglerna ger utrymme för. Men det tar sig uttryck på olika sätt i olika projekt.

Grafisk design kan vara en transformerande kraft, vad eller vem inspirerar dig mest just nu till att skapa?
– Just nu har jag massa ny energi eftersom jag flyttat in i en ateljé på en våning i Konstfacks byggnad. Så givande att jobba i en miljö där det hela tiden händer saker i huset och att en hela tiden kan få uppleva form och konst av andra formgivare och konstnärer.

Vill du veta mer om hur Amphi arbetar med intersektionalitet och form? Mejla Wendy Francis på wendy.francis@amphi.se.