oktober 22, 2020

Magisk realism med Sabina Zupanc

Om Amphi fick bestämma hade vi förmodligen skapat film i stora lass, i princip året om. Just nu är vi tacksamt nog mitt uppe i att organisera allt inför en kommande filmproduktion. Vi ställde några frågor till Sabina Zupanc, manusförfattare för ”Rebecca” som är en film som ingår i ett kommande utbildningsprogram som riktar sig till vårdpersonal som möter våldsutsatta personer.

Hur skulle du beskriva din berättarstil?
– Jag brinner för att skriva originalhistorier, gärna komedi och drama med inslag av magisk realism som letar sig in i karaktärernas skruvade fantasi. Sedan tidigare har jag bakgrund som barnmorska som färgar min blick på karaktärerna. Jag intresserar mig för det vilda, skamlösa och ohämmade i karaktärerna.

Vad handlar den kommande filmen om?
– ”Rebecca” är ett drama om social kontroll och början till en väg ur den. Den handlar om vad som händer när den sociala kontrollen ligger under huden, som ett pågående hot.

Vilka teman berör filmen?
– Social kontroll, skuld och rasifiering.

Vad hoppas du att filmen ska förmedla?
– Jag hoppas filmen ska förmedla en mer nyanserad bild av både vårdaren och patienten i relation till hedersrelaterat våld, inge hopp till att våga prata om hedersrelaterat våld och skapa igenkänning för både offer och förövare.

Kreativa utbildningsmaterial, såsom film, är ett av Amphis tjänsteområden. Kontakta vår producent Per för att prata om vilka slags utbildningsmaterial som passar din verksamhet bäst. Ring Per på telefon 070 877 86 53 eller mejla till per.ringqvist@amphi.se.