maj 21, 2021

Konsultuppdrag för Spotifys ”Sound Up”

Studier visar att endast 22% av podcasts globalt programleds av kvinnor – och ännu färre av kvinnor och icke-binära personer i underrepresenterade grupper. Verkligheten visar att poddbranschen är ojämlik och riskerar att släpa efter samtidigt som både talanger och lyssnare faller bort.

Med det som grund har Spotify sen 2018 drivit det globala kostnadsfria poddprogrammet, Sound Up, för att höja underrepresenterade röster i poddbranschen. Förra året tog sig programmet äntligen till Sverige, riktat till kvinnor och icke-binära som riskerar att bli, eller blir, utsatta för rasism på grund av sin hudfärg, rasifiering, språk, religion och/eller etnicitet. Den svenska upplagan har utformats och letts av kursledarna Paulo Saka, nordisk podcastredaktör på Spotify, och Amphis egna Wendy Francis, projektledare och utbildare.

– Vi har medvetet utgått från frågor om intersektionalitet, makt och representation i utformningen av den svenska versionen, och tillsammans lyckats skapa ett tillåtande och kreativt space. Trots att det är två deltagare som vinner i slutet av programmet, har huvudfokus inte varit på rivalitet eller individualitet utan snarare handlat om gemenskap, säger Wendy Francis.

Trots en del anpassningar utifrån rådande omständigheter, har programmet kunnat hållas i virtuell form. 20 deltagare valdes ut bland hundratals sökanden och under två faser, som sträcktes över flera månader, har deltagarna fått lära sig om allt från teknisk produktion till intervjuteknik och storytelling.

–  Att få se dessa talanger ta sina idéer från ax till limpa har varit magiskt. Jag är golvad av deras kreativitet, uthållighet och energi. Sen hjälpte det ju att jag hade världens bästa co-captain i Wendy och ett underbart team bakom kulisserna, säger Paulo Saka om processen.

Nu i slutet av programmet kommer två vinnare utses och erbjudas finansiellt stöd för att producera sina podcasts genom Spotify, med lansering hösten 2021. Under årets digitala Järvavecka i juni kommer Spotify officiellt gå ut med vilka vinnarna är. Håll utkik i våra sociala kanaler!

Vill du veta mer om ljudproduktion, storytelling eller om Sound Up? Kontakta Wendy på 076 626 66 25 eller mejla wendy.francis@amphi.se!

Foto: Alexander Donka, Per Ringqvist