december 21, 2020

Kreativa online-lösningar!

Det har helt klart varit ett omvälvande år av stora förändringar och omställningar. Vi har fått planera om alla våra utbildningar, från fysisk till digital form. Men som tur är jobbar Amphi med riktigt duktiga filmskapare, vilket gjort omställningen lite smidigare!

När vi jobbar med film är en utgångspunkt att hitta kreativa lösningar för bra bild och ljud. Det har vi kunnat ha användning för i årets alla distansutbildningar. Nu har vi samlat på oss några tips som du förhoppningsvis ska ha nytta av, oavsett om du håller digitala utbildningar eller online-möten.

Tips 1: Anslut på rätt sätt. Anslut din dator direkt till ett modem med en ethernet-kabel. Det är inte alltid ett måste, men det höjer kvaliteten enormt mycket för dig som har digitala möten med flera personer samtidigt, och för dig som delar din skärm med andra.

Tips 2. Låt ljuset sätta stämningen. Ta dig tid att tänka på hur du kan skapa den bästa möjliga ljussättningen för det du ska göra. Allra bäst är att använda två olika ljuskällor, men naturligt ljus går också bra. På Amphi har vi studioljus som är tillräckligt kraftfull för att ljussätta både rummet och personens ansikte. Det har verkligen räddat oss under vintermånaderna när vi haft obefintliga soltimmar i Stockholm.

Tips 3: Testa ljudet flera gånger. Ljud är ungefär hälften av det som motiverar en person att se en film. Därför är det viktigt att inte missa att testa ljudet ordentligt innan du drar igång. De flesta av oss använder den inbyggda mikrofonen på datorn. Chansen är då stor att mikrofonen även tar upp brus och annat ljud som händer runtomkring. Om du vill ha bättre ljudkvalitet ska du istället testa att ansluta hörlurar med en mikrofon till din dator. Det kan vara ett vanligt headset eller en extern mikrofon.

Tips 4: Se deltagarna i ögonhöjd. Placera din dator på ett kamerastativ eller annat som gör att datorn hamnar i ögonhöjd. Det gör att du kan röra dig mer fritt, utan att förlora relationen till den som lyssnar eller tittar.

Fler tips för att göra online-möten lättare/bättre/roligare? Hör av dig till Debs på mejl, debhora.vega@amphi.se, eller ring 073 951 18 92!