Amphis nyheter Så ska Botkyrka stärka hela kommunens kompetens om våld mot barn och unga
december 5, 2024
Allt började med en behovsanalys; “Kan medarbetarna i Botkyrka allt de behöver kunna för att jobba hållbart, likvärdigt och effektivt för att skydda barn och unga från att utsättas för våld?”
Svarat var ja och nej, vissa kunde väldigt mycket och andra väldigt lite om hur de ska agera och bemöta barn och unga vid indikationer på våldsutsatthet. Här formulerades behovet av en kompetensstärkande insats för kommunens medarbetare med syfte att höja alla till en bra nivå, och göra det på ett sätt som kan hålla över tid.
Förvaltningsspecifika, verksamhetsnära och med ett gemensamt språk
Behovet var också att göra utbildningar som är förvaltningsspecifika. Generella utbildningar om våld finns, men den praktiska nivån som gäller medarbetare med olika yrken och roller behövde mejslas ut. Till det behövdes verkligheten, så som den upplevs och levs i Botkyrka, lyftas fram och gestaltas för att utbildningarna skulle upplevas relevanta och verksamhetsnära.
Analysen visade också på behovet av ett gemensamt språk i hela kommunen och ökad kunskap om förvaltningarnas olika del och roll i arbetet mot våld mot barn och unga. Allt för att skapa förutsättningar för ökad samverkan och bättre samarbete.
Dessutom behövdes det ett system för att göra det enkelt för ledning och medarbetare att veta vilka utbildningar vem ska gå och att i förlängningen göra det möjligt att följa upp att alla medarbetare i kommunen genomgår utbildningarna som är relevanta för dem.
Webbutbildningar med unika versioner för olika personalgrupper
Lösningen blev en kommunspecifik utbildningsplattform med totalt sju unika webbutbildningar i tio förvaltningspecifika versioner, anpassade för kommunens olika personalgrupper. Webbutbildningarna innebär såväl individuellt lärande som lärande i grupp och materialet innehåller underlag för reflektion och utveckling.
I två och ett halvt år har arbetet pågått och vi på Amphi har haft i uppdrag att producera och kvalitetssäkra allt innehåll. Det hade vi inte kunnat göra utan ett nära och oerhört givande samarbete med närmare 200 medarbetare, chefer, projektledare sakkunniga och forskare. Vi har testat, producerat, testat igen, skrivit, researchat och skrivit igen. Inte mindre än 19 unika ljudberättelser utgör centrala utgångspunkter för utbildningarna. I dem berättas hur våld kan ta sig uttryck i barn och ungas vardag. I de tillhörande utbildningsmaterial beskrivs sedan hur de vuxna som ser, hör eller anar kan och ska agera.
Nu ser vi fram emot att utbildningsplattformen och alla webbutbildningar sjösätts och vi hoppas inom snar framtid kunna följa hur de får effekt ute i Botkyrka kommuns olika verksamheter.
☞ Vill du veta mer om samarbetet med Botkyrka eller skulle ni behöva något liknande i er kommun? Hör av dig till oss → info@amphi.se och läs mer om uppdraget på vår hemsida här.
Vill du ha hjälp och ny kunskap?
Välkommen att höra av dig till oss!
Kontakta per.ringqvist@amphi.se