Länsstyrelsen i Stockholm och Forum Carpe

Kurs om våld mot barn med funktionsnedsättningar

Jämlikhet med fokus på barn och unga

Behovsanalys som utgångspunkt

Under 2021 genomförde Amphi en nationell kartläggning och behovsanalys om kunskapsläget och behoven inom området våld i nära relationer på uppdrag av länsstyrelsen i Stockholm. Analysen visade att många kommuner identifierade ett stort behov av att ge sina medarbetare bland annat fördjupad utbildning om det våld som barn med funktionsnedsättningar kan utsättas för.

Spetsutbildning för att öka barns trygghet

För att möta detta behov arrangerade Länsstyrelsen i Stockholm, i samarbete med organisationen Forum Carpe, en tvådagarskurs med syftet att öka deltagarnas kunskap om barn med funktionsnedsättningar och de särskilda livsvillkor dessa barn lever under. Amphi ledde kursen som fokuserade bland annat på hur man kan samtala med barn med funktionsnedsättningar om våld samt hur man bör agera när ett barn är utsatt för våld. Ett annat viktigt syfte var att ge deltagarna verktyg för att sprida vidare den kunskap de fick till sina egna verksamheter.

Med målet att kunskap ska förankras och spridas

Länsstyrelsen betonade vikten av att kommunerna själva skulle kunna sprida kunskapen om våld mot barn med funktionsnedsättningar, så att den stannar kvar och används i det vardagliga arbetet. En förutsättning för deltagande i kursen var därför att deltagarna hade en roll som möjliggjorde att de kunde föra vidare den kunskap de hade fått med sig.

Utbildningsdagar med fokus på samtal och reflektion

Målgrupperna inkluderade personal från skola och förskola, socialtjänst, LSS-verksamheter och regionen. Deltagarna arbetade nära barn med funktionsnedsättningar i sin vardag och fick möjlighet att fördjupa sig i komplexa frågor på både makro- och mikronivå, diskutera strukturer och specifika fall samt reflektera över sin egen roll och samhällets påverkan. Kursen gav också utrymme för deltagarna att diskutera hur arbetet med dessa ofta tunga ämnen påverkar dem själva.

Värdet av att mötas på riktigt

Deltagarna betonade efter kursen hur väldigt värdefullt det var att kunna mötas fysiskt och föra djupgående samtal, till skillnad från att delta i onlinekonferenser och föreläsningar. Särskilt givande var möjligheten att diskutera normer och makt i relation till både sin egen roll och barnens utsatthet.

Mycket bar och givande med ett varierande kursupplägg. Duktiga kursledare, att prata om våld är inte alltid lätt, men det är viktigt. Det upplevelsebaserade upplägget underlättar samtal och gemensam reflektion.

Deltagare från tidigare kursomgång

Har ni behov av en liknade utbildning för medarbetarna i er kommun? Hör av dig så berättar vi mer!

Har ni behov av en liknade utbildning för medarbetarna i er kommun? Hör av dig så berättar vi mer!

Narges Ravanbakhsh

+46 (0)70 956 75 06

narges.ravanbakhsh@amphi.se