Amphis nyheter

Röhsska museet

januari 2, 2024

Röhsska museet i Göteborg har, under ett sekel, haft en permanent utställning präglad av samtida normer och värderingar. Inför att en ny permanent utställning ska ta form hörde de av sig till oss med en förfrågan om att skapa en guide med normkritiska och intersektionella perspektiv. Målet var att bättre framhäva konsthantverk och design från vårt århundrade samt att alla framtida besökare skulle känna sig välkomnade och speglade inom museets väggar.

Vi inledde med workshops där Röhsska utforskade befintliga perspektiv och strukturer för att förstå varför vissa berättelser dominerade. Därefter skapade vi en rapportbaserad guide, med fokus på:

  • Normkritik och antikolonialism
  • Maktmedvetna perspektiv på design och form
  • Uppdaterade konstnärliga uttryck
  • Verksamhetsguide för långsiktig förändring

Ett nytt tänk förankrat i organisationen

Resultatet blev rapporten ”Guidande dokument för permanent utställning 2024” – en omfattande sammanställning av insikter och riktlinjer för att stödja Röhsska i skapandet av den nya utställningen. En avslutande workshop presenterade resultaten och överförde kunskapen till Röhsska, ett första steg för att integrera det intersektionella och normkritiska perspektiven i museets framtid. Vi ser mycket fram att få se den nya utställningen växa fram!

Vill du veta mer? Läs mer om uppdraget på Amphi.se och hör gärna av dig till oss → emmanuelle.sylvain@amphi.se

Vill du ha hjälp och ny kunskap?

Välkommen att höra av dig till oss!

Kontakta info@amphi.se

Läs mer

Funktionsrätt Stockholms Län

Rio och klasskompisarna återvänder